כאשר באים לעמד ספר קודש, חובה להשתמש בפונטים מקצועיים. גם אם אתה מעמד לעצמך חוברת בוורד, חובה להשתמש בפונטים מקצועיים, ולא חס וחלילה ב’טיימס ניו רומן’. זה כלל מספר 1 בעימוד – פונטים מתאימים.
השאלה היא, האם חייבים לקנות פונטים, או שאולי אפשר להשתמש בפונטים שכבר הגיעו עם מערכת ההפעלה?
אז ככה.
הפונטים שבהם משתמשים בספרי קודש, הם על פי רוב פונטים קנויים של חברות פונטים. חייבים לקנות אותם מהחברה. נכון, יתכן והם מותקנים במחשב שלך, ואתה אפילו לא יודע שזה משהו לא חוקי. קיבלת תיקייה של 1000 פונטים מאיזה מישהו, והתקנת את הכל בלי לבדוק. אבל צריך לדעת שחלק גדול מהפונטים ש’מסתובבים’ הם לא חוקיים. בהמשך נסביר איך לזהות פונט מסחרי-לא-חינמי.
למרות הקביעה הנ”ל, עדיין יש בכל מחשב כמה פונטים שבהם ניתן להשתמש בספר קודש, בלי צורך להזדקק לחברות הפונטים.
מדובר בפונטים של ‘גוטמן’, שמגיעים עם תוכנת וורד.
שמואל גוטמן היה מעצב פונטים שעיצב פונטים רבים ידועים ומפורסמים. בנוסף הוא עיצב גירסאות מיוחדות של פונטים נפוצים עבור מערכת חלונות ואופיס.
גוטמן, שנפטר בשנת 2006, עסק מגיל צעיר בשרטוט אותיות ובעיצוב גופנים. בתקופת השואה עסק בזיוף מסמכים לצורך הצלת יהודים. בין היתר זייף לעצמו ולעוד קבוצת יהודים תעודות המורות כי הם חברי המשטרה הלאומית ההונגרית, ועם תעודות אלו הגיעו לבודפשט. בתום המלחמה עלה לארץ ישראל כמעפיל והחל לעבוד במחלקה הגרפית של קק”ל.
בהמשך התחיל לעסוק ביצור גופנים עבור המחשב, וחלק מהם הגיעו למערכת ההפעלה של ווינדוס. לפי הנכתב בויקיפדיה יש עוד 400 גופנים שייצר, לא ברור מה עלה בגורלם והיכן הם גנוזים.
הגופנים של ‘גוטמן’ מתחילים עם המילה Guttman ואחר כך שם הפונט.
להלן כמה פונטים שאפשר להשתמש בהם בספרי קודש:
גוטמן – הודס: גירסה של פונט ‘הדסה’ שהיה אחד הפונטים הנפוצים ביותר לפני 50 שנה.

גוטמן – דרוגולין: גירסה של פונט ‘מרגליות’.

גוטמן – קרן: גירסה של פונט ‘קורן’ המפורסם, שבו סודר תנ”ך קורן המפורסם.

אלו שלשת הפונטים העיקריים שאני ממליץ עליהם מתוך הספריה של גוטמן. יתכן ותמצאו דברים נוספים שימצאו חן בעיניכם. נסו לבד!
תמיכה בניקוד בפונטים של גוטמן
אחד המעלות הגדולות בפונטים של גוטמן, זה התמיכה המלאה בניקוד. היום כבר הרבה פונטים תומכים בניקוד באופן מדוייק, אבל בעבר הלא רחוק, גם פונטים של חברות פונטים גדולות ומפורסמות לא תמכו בניקוד. לעומת זאת, הפונטים של גוטמן, תומכים באופן מלא בניקוד מאז גירסת אופיס 2003.
תמיכה בטעמים
בנוסף, הגופנים של גוטמן תומכים בטעמים! ניקוד + טעמים מוצגים באופן די מוצלח. הקרנינג אמנם לא הכי מושלם, ויתכנו מקרים בהם הניקוד מתנגש עם הטעמים, אבל באופן כללי התמיכה היא טובה.

אותיות מאורכות
בנוסף, בפונטים של גוטמן יש אותיות מאורכות, מובנות בתוך מפת התווים של הפונט.

סימנים מיוחדים
בפונטים של גוטמן יש סימנים מיוחדים שמקובל להתשמש בהם בעימוד ספרים תורניים, ועימוד סידורים. תווים כגון א-ל מחוברים, שני יודים מחוברים, ועוד. תוכלו לראות דוגמא בתמונה המצו”ב.

אני חייב להזכיר, שהגופנים האלה קיימים כבר משנת 2003 (עם תמיכה בניקוד וטעמים), הרבה לפני שחברות פונטים אחרות חשבו לשלב תמיכה מלאה בניקוד וטעמים, וכל זה, בחינם. אז נכון, לא כל הפונטים של גוטמן ראויים לשימוש בספר, אבל תוכלו למצוא כמה פונטים טובים שראויים לשימוש.
בהצלחה!